هدف مشترک بسیاری از پژوهشگران و دانشجویان در هر رشته و گرایش علمی نوشتن مقالهای خوب و جامع و چاپ آن در بهترین مجلات معتبر دنیاست تا هم دستاوردهای علمی خود را در معرض مطالعه عموم بهویژه متخصصان آن رشته قرار دهند و هم در جامعه علمی شناخته شوند تا مسیر پیشرفت و رشد علمیشان هموار و آینده شغلیاش تضمین شود. اما لازمه انجام این کار، مطالعه وسیع و دقیق پژوهشها و مقالات تخصصی و باکیفیت در حوزه تخصصیشان و گردآوری اطلاعات کامل و تجربیات سایر محققان است تا بر سرعت عمل و دقت آنها افزوده شود. در دنیای امروزی و با گسترش پایگاههای اطلاعرسانی امکان دسترسی به دادههای مختلف به آسانی فراهم شده است و کاربران در فضای مجازی با وارد شدن به سایتهای علمی مشهور دنیا میتوانند از منابع بزرگ و کامل آنها استفاده کنند. در این فضاها نام چند پایگاه و واحد علمی بسیار معروفتر است که از جمله آنها میتوان به تامسون رویترز، Clarivate Analytics، ISI و WOS اشاره کرد. این شرکتها و واحدهای علمی معتبر به نوعی با یکدیگر مرتبط هستند که در زیر به شرح آنها میپردازیم.
- مجموعه های Thomson Reuters وClarivate Analytics چه ارتباطی با هم دارند؟
تامسون رویترز (Thomson Reuters) یک شرکت کانادایی فعال در چندین حوزه کاری است. در سال 2008 مجموعه تامسون گروه بریتانیایی رویترز را خرید و به شرکت تامسون رویترز تبدیل شد. این مجموعه یک هلدینگ بسیار بزرگ شامل مجموعهای از خدمات متنوع بوده است که به رغم باور غلط عموم فقط در حوزه پژوهش و علم فعالیت ندارد. این مجموعه علاوه بر تولید علم و مستندسازی دادههای علمی، در حوزه مسائل قضایی و حقوقی، رسانههای خبررسانی، مالیات و حسابداری، مالکیت علمی و معنوی، بازاریابی و سرمایهگذاری، خدمات بهداشت و سلامت و خدمات علمی و پژوهشی فعال بوده است.
در سال 2016 هلدینگ تامسون رویترز زیرمجموعه مالکیت معنوی و علمی (Intellectual Property & Science business) خود را به دو شرکت Onex و Private Equity Asia واگذار کرد و از این تاریخ به بعد مجموعه Clarivate Analytics در قالب جدید متولد شد. این مجموعه تمامی فعالیتهای پژوهشی و علمی و مستندسازی را تحت مسئولیت خود و در قالب جدیدی پیش گرفت؛ برای مثال نرمافزار Endnote هم که تا پیش از این در تملک مجموعه تامسون رویترز بوده است، از آن تاریخ تحت تملک Clarivate Analytics روانه بازار میشود. اگر اندکی ریزبین باشید، میبینید که حتی رنگ سازمانی نرمافزار Endnote که در نسخه قدیمی نارنجی بوده (رنگ سازمانی تامسون رویترز)، در نسخه X9 خود به بنفش (رنگ سازمانیClarivate Analytics) تغییر کرده است! مجموعه Clarivate Analytics هر سال هزاران محقق را از همه دنیا به عنوان محققان پراستناد معرفی میکند و جالب است بدانید که در سال 2018 از بین 4058 پژوهشگر، نام شانزده محقق ایرانی را نیز منتشر کرد.
- مجموعه ی ISI و پایگاه WOS چه ارتباطی به تامسون رویترز و Clarivate Analytics دارند؟!
یوجین گارفیلد در سال 1955 با تفکر توسعه دادن یک سیستم جامع رفرنسدهی برای ارزیابی ژورنالها و دادههای علمی، موسسه اطلاعات و دادههای علمی یا همان Institute for Scientific Information یا به اختصار ISI را تاسیس کرد. در واقع، پس از جنگهای جهانی و انقلاب صنعتی و با گسترش علم و دادههای فراوان علمی، راه انداختن یک سیستم استناددهی جامع امری لازم به نظر میرسید و ISI به خوبی از پس آن برآمده و اطلاعات را از سال 1900 تاکنون در پایگاه خود جمعآوری کرده است. البته در سال 1992 مجموعه ISI به گروه تامسون فروخته شد. در سال 2016 و پس از تاسیس مجموعه Clarivate Analytics، این مجموعه اعلام کرد که موسسه ISI را به عنوانگروه علمی و پژوهشهای آکادمیک خود بازتاسیس و بازتعریف میکند و در نتیجه ISI به عنوان بازوی علمی و پژوهشی Clarivate Analytics تعیین شد.
پایگاه علم یا همان Web Of Science که به اختصار WOS نامیده میشود (پیشتر پایگاه دانش، Web Of Knowledge یا به اختصار WOK نامیده میشد)، به نوعی یک خدمت آنلاین برای تعیین شاخص و ارزیابی ژورنالها و مقالات است که این پایگاه توسط مجموعه ISI تولید و عرضه شده است. کارکرد WOS تقریبا شبیه یک موتور جستجو همانند گوگل است. با استفاده از این موتور جستجو میتوان اطلاعات مقالات و ژورنالها را به صورت آنلاین بررسی کرد. پایگاه اطلاعاتی WOS با محدود کردن و تحلیل نتایج جستجوی کاربر و جستجوی پیشرفته شامل جستجو بر اساس نام سازمان، شناسه نویسنده، گروه خاصی از نویسندگان، حوزه موضوعی تحقیق، تحلیل آثار یک نویسنده و همچنین شناسایی مجلات ایمپکت فاکتور، در یافتن اطلاعات دقیق و کاربردی در کوتاهترین زمان ممکن به محققان کمک میکند. علاوه بر اینها خدمات این پایگاه مشهور بسیار متنوع است؛ مانند بررسی دانشگاههای معتبر دنیا در حوزههای پژوهشی مختلف و امکان لینک شدن به پژوهشگران آن، آشنایی با شرکتهای منتشرکننده مقالات معتبر و نیز نویسندگان برجسته در زمینههای متنوع علمی، آشنایی با مجلات معتبر ISI، بررسی تاریخچه مسائل پژوهشی و نتایج حاصل از آنها، تحلیل پیشرفتهای علمی کشورها بر پایه تولیدات علمی و استنادها، دسترسی به برنامه کنفرانسهای مهم حوزههای گوناگون علمی و….
گفتنی است این موتور جستجوگر آنلاین است، اما امکان دسترسی آزاد به آن در ایران وجود ندارد؛ برای دسترسی به آن میتوان اکانتش را از برخی موسسات خرید، یا با دسترسی مستقیم به اکانت برخی از دانشگاههای خارجی و با کمک پروکسی به آن وصل شد.
تمامی توضیحات فوق و توضیحات بیشتر را می توانید در آموزش تصویری زیر مشاهده بفرمایید.
برچسبها: