حقوق را علم تنظیم روابط اجتماعی اشخاص ( اعم از حقیقی و حقوقی)، تحلیل قواعد و مقررات حاکم بر جامعه مینامند. حقوق رشته کاربردی است و علاقهمندان بسیاری دارد. فارغ التحصیلان این رشته به مشاغلی چون قضاوت، وکالت، سردفتری اسناد رسمی، مشاوره حقوقی و … میپردازند. در دورههای تحصبلات تکمیلی و دکتری نیز داوطلبان مشتاق به تکمیل دورههای تخصصی حضور چشمگیری دارند. همچنین برخی از فارغالتحصیلان سایر رشتههای علوم انسانی، تمایل به طی این مدارج در دورههای بالاتر را دارند.
موضوع پایان نامه کارشناسی ارشد و دکتری حقوق
موضوع پایان نامه کارشناسی ارشد و دکتری حقوق و انجام پژوهش در این راه بهعنوان یکی از اهداف نظام آموزشی و حاصل دوره مطالعاتی دانشجویان، از مهمترین جنبههای این دورههای آموزشی است. موضوع پژوهش در آینده علمی و حرفهای دانشجویان تاثیر مهمی داشته و موفقیت در آن نوید یک دوره آموزشی پربار را میدهد. از این رو مؤسسه تهران آموز تلاش دارد که با ارائه بهترین خدمات و راهکارهای علمی- پژوهشی و مشاوره نگارش پایان نامه حقوق منطبق بر نظام آموزش عالی کشور و ضوابط پذیرش مقالات علمی، به شما عزیزان مشاوره لازم را ارائه دهد. در زیر برخی از محبوبترین موضوعات در پایان نامه کارشناسی ارشد و دکتری حقوق آورده شده است:
· مطالعات تطبیقی نظام حقوقی ایران با سایر نظامهای حقوقی به ویژه رومی- ژرمنی
· مطالعات تطبیقی حقوق موضوعه با فقه اسلامی
· مسئولیت مدنی مشاغل و حرف مختلف
· انعقاد، تفسیر، اجراء و آثار قراردادها در زمینههای مختلف
· بررسی حقوق کیفری قبل و بعد از انقلاب
· سیاست کیفری نظام حقوق ایران در جرائم مختلف
· نظریه پردازی در حوزههای جدید حقوقی از جمله مالکیت فکری، حقوق هوایی
· بررسی اقتصادی احکام حقوقی
· بررسی سازمانهای بین المللی
· بررسی ابعاد مختلف حقوق بشر
· و…
معرفی گرایشهای حقوق در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری:
رشته حقوق در مقطع کارشناسی ارشد دارای گریشات متنوعی است. با گدشت زمان و احساس نیاز جامعه حقوقی، گرایشهای تخصصیتری ایجاد گردیده که خود قبلاً زیر مجموعه دورس تخصصی بودهاند. طبق آخرین دفترچه راهنمای انتخاب رشته کارشناسی ارشد و دکتری منتشر شده از طرف سازمان سنجش آموزش کشور، رشته تحصیلی حقوق در مقطع کارشناسی ارشد دارای گریشهای حقوق خصوصی، حقوق مالی-اقتصادی، حقوق بین الملل، حقوق جزا و جرم شناسی، حقوق کیفری اطفال و نوجوانان، مدیریت اصلاح و کیفرهای قضایی، فقه و حقوق جزا، حقوق عمومی، مدیریت نظارت و بازرسی، مدیریت دادگستری، حقوق دادرسی اداری، حقوق بشر، حقوق مالکیت فکری، حقوق محیط زیست، حقوق تجارت بینالملل، حقوق نفت و گاز، معارف اسلامی و حقوق گرایش حقوق خانواده، حقوق خانواده، حقوق ارتباطات، حقوق تجاری اقتصادی بینالمللی و حقوق شرکتهای تجاری و در مقطع دکتری دارای گرایشهای حقوق خصوصی، حقوق عمومی، حقوق جزا و جرم شناسی، حقوق بین الملل و حقوق نفت و گاز است. در ادامه به اختصار برخی از گرایشهای مهم و شناخته شده این رشته را به همراه نمونه موضوعات پایان نامه کارشناسی ارشد و دکتری حقوق تقدیم حضور مینمائیم.
حقوق خصوصی:
حقوق خصوصی یکی از پرطرفدارترین گرایشهای رشته حقوق در مقاطع تحصیلات تکمیلی است. این گرایش حقوق به بررسی و تنظیم روابط فی مابین اشخاص حقیقی و اشخاص حقوقی خصوصی (شرکتهای تجاری) پرداخته و در یک تقسیم بندی کلی، مربوط به حقوق داخلی و خصوصی است. تحلیل حقوقی روابطی از جمله روابط حوزه خانواده، اشخاص و روابط تجاری در این گرایش قرار دارند. هرچند در سالهای اخیر برخی از این زمینهها خود گرایش مستقلی شدهاند. در ادامه به برخی از عناوین جهت کمک به دانشجویان در نگارش پایان نامه اشاره شده است:
· بررسی خیارات و آثار تبعی آنها
· تحلیل انواع اعتراضات به آرای قضایی و حدود و ثغور آنها
· بررسی اسناد تجاری و ماهیت آنها
· تاثیر متقابل حقوق عمومی و خصوصی بر یکدیگر
· تشریفات و اصول دادرسی بنیادین در رسیدگیهای مدنی
· ورشکستگی شرکتهای تجاری و آثار حقوقی آن از منظر حقوق خصوصی
· و…
حقوق جزا و جرم شناسی:
حقوق جزا و جرم شناسی یکی دیگر از گرایشهای پرطرفدار حقوق است که موضوعات پایان نامه کارشناسی ارشد و دکتری حقوق را در خود جای داده است. در تقسیم بندیهای حقوقی، این گرایش در زمره حقوق عمومی قرار دارد و در آن، مجازاتها، شرایط عمومی جرائم، شرایط اختصاصی هر یک از جرائم و عناصر تشکیل دهنده آن و همچنین آیین دادرسی کیفری، جرم شناسی، جامعه شناسی جزایی و پیشگیری از وقوع جرم مورد بررسی و تحلیل قرار میگیرد. در ادامه به برخی از زمینههای پژوهشی این گرایش جهت انتخاب موضوع پایان نامه و رساله دکتری، اشاره میگردد:
· جرائم اقتصادی و رویکرد قضایی به آنها
· جرائم اطفال و نوجوانان
· جنبههای پیشگیرانه قوانین کیفری ایران
· مبانی جرم انگاری و جرم زدایی
· مجازاتها و نقش سازنده یا مخرب آنها
· حمایتهای کیفری قانون از زنان
· ادله اثبات دعوا در رسیدگیهای کیفری
· مبانی کیفردهی در نظامهای فلسفی مختلف
· و ….
حقوق عمومی:
حقوق عمومی قواعد حاکم بر روابط مردم و دولت، تشکیلات و سازمان اداری را مطالعه نموده و ساختار قدرت و اقتدار حاکمیت را تحلیل و بررسی مینماید. در این گرایش دانشجویان به مطالعه حقوق اساسی، حقوق اداری، مالیه عمومی، حقوق کار و دادرسی دیوان عدالت اداری میپردازند. به اختصار پارهای از زمینههای موضوعی پایان نامهها و رسالههای گرایش مذکور آورده میشود:
· حاکمیت و مبانی قانونی آن از منظر حقوق اساسی
· حقوق و تعهدات افراد ملت در پرتو قوانین
· بررسی ساختار و تشکیلات نظام اداری ایران
· نقش رویه قضایی دیوان عدالت اداری در حقوق عامه
· مطالعه تطبیقی نظامهای ریاستی و پارلمانی و معایب و مزایای هر یک
· تحلیل دیدگاه نظام اسلامی به حقوق جامعه
· ماهیت ورود دولت در قراردادهای کار، اجاره و تحدید اراده اشخاص
· و …
حقوق بینالملل:
در این شاخه از علم حقوق که در دسته حقوق عمومی قرار دارد، قواعد و نظام حقوقی حاکم بر روابط بین المللی دولتها و سازمانهای بین المللی را بررسی نموده و پژوهشگران به مطالعه حقوق معاهدات، مسئولیت بین المللی دولتها، سازمانهای بین المللی، حقوق بین الملل خصوصی و … مشغول میگردند. زمینههای تحقیقی پژوهشی این گرایش طیف وسیعی از مطالعات در حوزه بین الملل را در بر میگیرد که از جمله میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
· بررسی تاثیر متقابل حقوق داخلی و حقوق بین الملل بر یکدیگر
· ماهیت حمایت حقوق افراد در حقوق بین الملل
· نقش تحولات نظام حقوقی جهانی و تاثیر آن بر تابعیت
· بررسی نقش معاهدات چند جانبه دولتها در صلح جهانی
· جایگاه مردم در نظام حقوق بین الملل
· بررسی مسئولیت بین المللی دولتها نسبت به رفتار داخلی آنها
· بررسی میزان الزام آوری حقوق بین الملل و ابزارهای آن
از میان سایر گرایشهای حقوق، گرایش حقوق مالی-اقتصادی، حقوق مالکیت فکری، حقوق تجارت بینالملل، حقوق خانواده و حقوق شرکتهای تجاری با یکدیگر قرابت علمی بیشتری داشته و بنوعی زیر مجوعه حقوق خصوصی قلمداد میشوند. گرایشهای حقوق کیفری اطفال و نوجوانان، مدیریت اصلاح و کیفرهای قضایی و گرایش فقه و حقوق جزا در یک گروه بوده و از گرایش حقوق جزاء و جرم شناسی منشعب شدهاند. گرایش حقوق دادرسی اداری، حقوق نفت و گاز، حقوق محیط زیست و حقوق ارتباطات، متعلق به گروه حقوق عمومی بوده و در یک راستا قرار دارند. هر چند بسیاری از گرایشهای فوق الذکر ویژگی میان رشتهای داشته و حیطه مطالعاتی آن حداقل دو گرایش را در بر میگیرد. به طور مثال حقوق نفت و گاز از یک سو با موضوع قواعد و اصول قراردادهای نفتی و سرمایه گذاری شرکتهای چند ملیتی و از سوی دیگر با مالکیت دولت بر منابع نفت، اسناد بالادستی صنعت نفت و همچنین حقوق بین الملل خصوصی و عمومی و معاهدات سر و کار دارند.