استفاده از فرصتهای تحقیقاتی یکی از موقعیتهای عالی برای دانشجویان مقطع دکتری است که به دلیل مزایای بینظیرش نباید از آن چشمپوشی کرد؛ فرصتی که اگر شرایط و مدارک و مستلزماتش را فراهم کنید، امکان رشد و پیشرفتی عالی را به دست خواهید آورد. از اینرو، در این مطلب به زوایای مختلف این موضوع خواهیم پرداخت و چگونگی استفاده از فرصتهای تحقیقاتی دانشگاههای خارجی را بررسی خواهیم کرد.
چنانچه درباره مهاجرت تحصیلی و مسائل پیرامون آن نیاز به اطلاعات کاربردی داشته باشید، میتوانید در سایت ما مطالب مفیدی پیدا کنید؛ برای مثال مطالب زیر را مطالعه کنید:
- پنج دانشگاه برتر برای مهاجرت تحصیلی
- بهترین دانشگاههای اروپا برای مهاجرت تحصیلی
- اصول کلیدی موثر در نوشتن مقاله برای مهاجرت تحصیلی
فرصت تحقیقاتی چیست؟
فرصت تحقیقاتی یا مطالعاتی دورهای آموزشی و پژوهشی برای دانشجویان مقطع دکتری است که علاقهمندان میتوانند در این دوره با بهره بردن از امکانات آموزشی پیشرفته دانشگاههای بزرگ دنیا و کنار استادان خبره پژوهشگری کنند. معمولا این دوره تا شش ماه میتواند به طول انجامد.
مزایای اخذ فرصت تحقیقاتی
اخذ فرصت مطالعاتی خارج از کشور مزایایی دارد که مهمترین آنها بهرهمندی از امکانات بهروز و پیشرفته برای تحقیقات ارزشمند علمی است که تاثیر بسزایی در ارتقای سطح دانش محققان و به همین ترتیب رشد علمی جامعه دارد. مطالعه و پژوهش کنار استادان متخصص خارجی امتیاز خوبی است که در این فرصت میتوان از آن برخوردار شد و با کمک آنها مقالات علمی باکیفیت و قوی ارائه داد. همچنین استفاده از این فرصت بینظیر میتواند در هموار شدن مسیر تحصیلات دانشجویان موثر باشد و نیز آینده شغلی آنان را تضمین کند، به طوری که بسیاری از این دانشجویان پس از فارغالتحصیلی عضو هیئت علمی دانشگاهها میشوند. همچنین فرصت تحقیقاتی دانشگاههای خارجی توفیقی برای آشنایی با سرزمینی دیگر و شناخت فرهنگ و آداب و رسوم مردمانی در آن سوی مرزهاست و این امر در گسترس دامنه ارتباطات و وسعت زاویه دید افراد تاثیر مثبت و قابل توجهی دارد.
شرایط اخذ فرصت مطالعاتی
با توجه به ارزشمندی فرصتهای تحقیقاتی خارج از کشور و مزایای مهمش رقابت برای اخذ آن دور از انتظار نیست و قطعا برای به دست آوردن فرصتهای تحقیقاتی دانشگاههای خارجی شرایطی وجود دارد که احراز آنها الزامی است؛ برای مثال، داوطلب باید دانشجوی تماموقت دکتری در دانشگاههای دولتی باشد و از آغاز تحصیلش بیشتر از سه سال و نیم نگذشته باشد. البته تایید استاد راهنما بر لزوم استفاده از فرصت مطالعاتی برای دانشجو نیز نیاز است. همچنین گذراندن آزمون جامع با موفقیت از شرطهای اصلی برای استفاده از فرصت تحقیقاتی خارج از کشور است. مورد بعدی این است که پروپوزال رساله دکتری دانشجو باید از طرف دانشگاه پذیرفته شده باشد. بدیهی است زبان قوی از الزامات و شرایط مهم برای بهره بردن از فرصت تحقیقاتی در خارج از کشور است و داوطلب باید در یکی از آزمونهای معتبر زبان مانندMSRT یاTOEFL IBT یاTOEFL IELTS یا TOLIMO بالاتر از پنجاه درصد نمره را کسب کرده باشد.
مدارک لازم برای اخذ فرصت تحقیقاتی
مدارک مورد نیاز برای اخذ فرصت مطالعاتی و دریافت کمک هزینه پژوهشی شامل موارد زیر است:
- مدارک هویتی مثل کپی کارت ملی، کپی همه صفحات شناسنامه، یک قطعه عکس، کپی صفحه اول گذرنامه و کپی مدرک نظام وظیفه (برای آقایان)
- فرم مشخصات دانشجو
- کارنامه دانشجو
- گواهی مدرک زبان
- کپی نامه ابلاغ آزمون جامع دکتری
- کپی نامه ابلاغ پروپوزال
- اصل درخواست دانشجو به استاد راهنما و تاییدیه استاد راهنما
- صورتجلسه گروه آموزشی دانشگاه
- اصل نامه پذیرش دانشجو از دانشگاه مقصد
- فرم استفاده از فرصت کوتاه مطالعاتی خارج از کشور
- شماره حساب دانشجو
- حکم بورس (برای دانشجویان بورسیه)
مراحل استفاده از فرصت تحقیقاتی
استفاده از فرصت مطالعاتی در دانشگاههای خارجی مستلزم فراهم آوردن مقدمات و انجام مراحلی است که داوطلب باید قدم به قدم آنها با رعایت تمام اصول و استانداردهایش طی کند که این مراحل عبارتاند از:
- نخستین گام شناسایی دانشگاهی مناسب بر اساس اولویتهای دانشجوست؛ یعنی دانشجو باید فهرستی از دانشگاههای خارجی را که در حوزه پژوهشی او در سطح بالایی قرار دارند و لیستی از برترین استادان متخصص رشته و گرایش تحصیلی خود تهیه کند.
- گام دوم مکاتبه با استادان فعال و متخصص حوزه تحصیلی دانشجو و اعلام درخواست فرصت مطالعاتی به آنهاست. دقت کنید که این درخواست باید به شکل ایمیل و با نگارش درست و رسمی ارسال شود.
- مرحله سوم پس از دریافت پاسخ مثبت از سوی استادی خارجی آغاز میشود و دانشجو باید از استاد درخواست کند برایش دعوتنامه یا نامه پذیرش ارسال کند.
- پس از دریافت نامه پذیرش، دانشجو باید فرم درخواست فرصت مطالعاتی دانشگاه خود را پر کرده و همراه نامه پذیرش و سایر مدارکی که در بخش قبلی آنها را ذکر کردیم، به دانشگاه محل تحصیلش تحویل دهد.
- مرحله پنجم معمولا پس از دو هفته تا یک ماه شروع میشود؛ در این مدت دانشگاه مدارک را به اداره کل بورس میفرستد و پس از اعلام تایید آن اداره، دانشجو موظف است ضمانتنامه از دو ضامن معتبر ارائه دهد تا نامه حمایت مالی از اداره بورس برایش صادر شود.
- این مرحله پس از اخذ نامه حمایت مالی اداره بورس آغاز میشود و دانشجو باید از سایت سفارت کشور مقصد لیست مدارک لازم را جستجو و آنها را تهیه کند و هر چه سریعتر به سفارت آن کشور تحویل دهد.
- پس از انجام مراحل اداری سفارت مربوطه دانشجو باید تقریبا دو هفته تا یک ماه منتظر صادر شدن کارت اقامتش بماند و بعد از اخذ مجوز اقامت بلیت سفرش را تهیه کند.
- دانشجو در این مرحله باید تصویر ویزا و بلیتش را در سامانه امور دانشجویان بارگذاری کند و حضوری هم آنها را به رابط سازمان و دانشگاه ارائه دهد.
- پس از اینکه دانشگاه ویزا و بلیت دانشجو را تایید کرد، دانشجو میتواند نامه دریافت ارز دانشجویی را دریافت کند.
- مرحله آخر دریافت ارز دانشجویی از بانک با در دست داشتن مدارک شناسایی است.
یادآوری میکنیم شما در تمامی مراحلی که توضیح دادیم، ممکن است با مسائل و سوالاتی روبهرو شوید و بهترین کار برای یافتن پاسخ درست استفاده از تجربیات دانشجویانی است که از این فرصت در گذشته بهره بردهاند. البته استادان و مشاوران متخصص نیز میتوانند راهنمایانی مطمئن برای شما باشند.
چنانچه درباره فرصتهای تحقیقاتی دانشگاههای خارجی، مهاجرت تحصیلی و نوشتن مقاله ISI و یا پذیرش و چاپ مقاله دیگر امور مرتبط نیاز به راهنمایی تخصصی داشتید، با موسسه تهران آموز تماس بگیرید.