رشته مهندسی صنایع ترکیبی از علوم مختلف از جمله علوم مهندسی، ریاضی، اقتصاد و مدیریت است. فارغ التحصیلان این رشته با به کارگیری این علوم و دانش فنی خود فرآیندهایی را طراحی میکنند که باعث بهبود سیستمهای تولیدی مانند تولید کالا، فرآیندهای مختلف و سازمانها میشود. فعالان این عرصه باید مواردی از جمله سود و زیان، تاثیرگذاری، بازدهی و عملکرد، کیفیت پیوسته کالاها، قابلیت تطبیق و پاسخگویی سیستمها را در نظر داشته باشند. دانشجویان این رشته در مقطع کارشناسی ارشد میتوانند به دانسته ای خود جامه عمل بپوشانند. از همین رو در دورههای تحصیلات تکمیلی و دکتری نیز داوطلبان مشتاق به تکمیل دورههای تخصصی حضور چشمگیری دارند.
موضوع پایان نامه کارشناسی ارشد و دکتری مهندسی صنایع
موضوع پایان نامه کارشناسی ارشد و دکتری صنایع و انجام پژوهش در این راه بعنوان یکی از اهداف نظام آموزشی و حاصل دوره مطالعاتی دانشجویان، از مهمترین جنبههای این دورههای آموزشی است. موضوع پایاننامه و نحوه انجام پایان نامه میتواند در در آینده علمی و شغلی پزوهشگران تاثیر بسزایی داشته باشد. در اکثر اوقات دانشجویان تحصیلات تکمیلی در انتخاب موضوع دچار مشکل و سردرگمی میشوند. از این رو مؤسسه تهران آموز تلاش دارد که با استفاده از مشاورین خبره و راهکارهای علمی- پژوهشی و سایر خدمات مشاوره نگارش پایان نامه مهندسی صنایع منطبق بر نظام آموزش عالی کشور و ضوابط پذیرش مقالات علمی، شما را در این مهم یاری رساند. در زیر برخی از محبوبترین موضوعات در پایان نامه کارشناسی ارشد و دکتری مهندسی صنایع آورده شده است:
· طراحی سیستمهای نوبت دهی هوشمند در مراکز مختلف
- · طراحی فرآیندهای خط تولید و زمانبندی آن
- · مدلسازی سیستمهای مختلف
- · بررسی عوامل مؤثر بر بهرهوری فرآیند تولید در صنایع تولیدی
- · استفاده از مدل شبکه عصبی جهت پیشبینی در زمینههای مختلف از جمله قیمت کالا
- · طراحی مدلهای پیشبینی در زمینههای مختلف اقتصادی و صنعتی
- · بررسی دیرکردها، انتخاب تامین کننده و… در زنجیره تامین
- · بهینه سازی سیستمهای مختلف با رویکرد سودآوری
- · طراحی شبکه زنجیره تامین و بهینهسازی هزینهها در مراحل مختلف تامین
- · طراحی زمانبندی در زمینههای مختلف از جمله خطوط تولید، صف مشتریان بانک و سایر مراکز خدماتی، خطوط هوایی و ریلی
- · و …
معرفی گرایش های مهندسی صنایع در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری:
رشته مهندسی صنایع در مقطع کارشناسی ارشد دارای گرایشهای متنوعی است. طبق آخرین دفترچه راهنمای انتخاب رشته کارشناسی ارشد و دکتری منتشر شده از طرف سازمان سنجش آموزش کشور، رشته تحصیلی مهندسی صنایع در مقطع کارشناسی ارشد دارای گرایشهای مدیریت نوآوری و فناوری، سیستمهای اطلاعاتی، حمل و نقل ریلی، ایمنی در اره آهن، بهینه سازی سیستمها، سیستمهای سلامت، کیفیت و بهرهوری، سیستمهای کلان، آینده پژوهی، مهندسی مالی، لجستیک و زنجیره تامین، مدیریت پروژه و مدیریت مهندسی است. در ادامه به اختصار برخی از گرایشهای مهم و شناخته شده این رشته را به همراه نمونه موضوعات پایان نامه کارشناسی ارشد و دکتری مهندسی صنایع تقدیم حضور مینمائیم.
سیستم های کلان:
این گرایش یکی از اولین و پرطرفدارترین گرایشهای مهندسی صنایع است. در سیستمهای کلان برنامهریزی و طرح سیستمهایی با ابعاد مختلف و با توجه به نیازها و اولویتهای یک جامعه آموزش داده میشود. هدف این رشته تربیت و تعلیم مهندسانی است که بتوانند با به کارگیری آموزههای خود و همچنین مدلهای مختلف، سیستمهای بزرگی از جمله حمل و نقل، ارتباطات، شبکه تامین، توزیع و انتقال کالا و سایر سیستمهای پیچیده را شناسایی کرده و با تجزیه و تحلیل و پیشیبینی صحیح باعث بهبود این سیستمها شوند. دانشجویان در این گرایش با علومی مانند اقتصاد خرد و کلان، سیستمهای پویا، مدیریت زمان، سیستمهای صف و… آشنا میشوند. در ادامه به برخی از عناوین کلی جهت کمک به دانشجویان در انجام پایان نامه مهندسی صنایع اشاره شده است:
· طراحی و شبیه سازی سیستمهای صف در مراکز مختلف
· طراحی سیستمهای صف بر اساس الگوهای رفتار اجتماعی
· مدلسازی سیستمهای توزیع و انتقال کالا در شرایط بحران
· کاربرد تکنیکهای سیستمهای کلان در مدیریت زمان
· طراحی شبکه مدیریت منابع مبتنی بر سیستمهای زنجیره توزیع
· و …
مهندسی مالی:
مهندسی مالی یکی دیگر از گرایشهای پرطرفدار مهندسی است که موضوعات پایان نامه کارشناسی ارشد و دکتری مهندسی صنایع را در خود جای داده است. این گرایش مربوط به مسائل مالی و پول است که لازمه آن داشتن خلاقیت برای کاهش مشکلات مالی برای افزایش ارزش سیستمها، طراحی و پیشرفت ابزار در سیستمهای مالی است. دانشجویان این گرایش بایستی به فناوری محساباتی علاقهمند باشند. دانشجویان کارشناسی ارشد در این گرایش در زمینههایی مانند مدلهای انتخابی سبد سرمایه گذاری، مدیریت و تحلیل ریسک مالی، مدیریت سرمایه گذاری، اقتصاد و … علم و آگاهی کسب میکنند. برخی از زمینههای پژوهشی این گرایش جهت انتخاب موضوع پایان نامه و رساله دکتری، در زیر ارائه شده است:
· طراحی شبکههای عصبی در بازار بورس
· استفاده از مدلسازیهای مختلف برای پیشبینی صحیح هزینههای یک پروژه
· پیشبینی سود دهی صندوقهای سرمایه گذاری با استفاده از مدلهای موجود
· طراحی سبد سهام با بیشترین سود در بازار بورس
· کاربرد مدلسازیهای مختلف در سیستمهای مالی بانکی
· و …
لجستیک و زنجیره تامین:
لجستیک و زنجیره تأمین مجموعه از کلیه فعالیتهای مرتبط با تهیه و تأمین مواد اولیه و محصولات، کالاها و خدمات، مدیریت و هماهنگی مکان یابی، حمل و نقل و … از مواد اولیه تا رسیدن به دست مشتری به هدف موفقیت در بازار رقابتی است. درواقع این افزایش سطح آگاهی و خواسته مشتری مبنی بر کیفیت مطلوب و خدمات رسانی قابل قبول است که باعث ایجاد یک بازار رقابتی شده است. از این رو تسلط بر دانش لجستیک و زنجیره تأمین، به روز بودن در این عرصه و همچنین انتخاب موضوع مناسب در نگارش پایان نامه کارشناسی ارشد میتواند به موفقیت کاری و مالی بینجامد. فعالیت در این گرایش مسنلزم دانستن علومی مانند اصول شبیه سازی، برنامهریزی تولید، طراحی سیستمهای صنعتی، اصول و مبانی لجستیک و زنجیره تأمین و … است. در ادامه برای آشنایی بیشتر دانشجویان نمونههایی از موضوعات کلی پایاننامه در این گرایش آورده شده است:
· استفاده از مدلسازی ریاضی در طراحی زنجیره تأمین
· طراحی الگوهای بهینه سازی در مدیر یت سیستمهای مختلف از جمله حمل و نقل
· بهینه سازی سیستمهای تامین، تولید و توزیع
· مدلسازی در لجستیک و زنجیره تأمین معکوس
· مدلسازی و ارائه طرح در عرضه و تقاضا
· و …
مدیریت پروژه:
همانطور که از نام مدیریت پروژه پیداست، فارغ التحصیلان این گرایش در زمینه کنترل پروژه فعالیت خواهند داشت. یک پروژه شامل عملکردهایی است که باید در زمان مشخص، همچنین با هزینهها و کیفیت مشخص به سرانجام برسند. بنابراین عدم رعایت هرکدام از این سه فاکتور میتواند منجر به شکست و یا اختلال در پروژه شود. از این رو نقش کنترل پروژه در یک طرح اقتصادی و بهینه بسیار مهم است. همچنین در صورت خروج پروژه از برنامه باید توانایی بازگرداندن پروژه را به مسیر خود داشته باشد. از جمله زمینههایی که دانشجویان کارشناسی ارشد مدیریت پروژه باید در آن کسب دانش کنند شامل مدیریت سرمایهگذاری و تأمین مالی طرحها، روششناسی و استانداردهای مدیریت پروژه، اصول مذاکره و مدیریت قراردادها و… است. از جمله موضوعات کلی پایان نامه در این گرایش به قرار زیر است:
· مطالعه عوامل موفقیت در انواع پروژهها مانند پروژه ساخت و ساز، تولید و…
· مطالعه و بررسی رابطه بین مدیریت پروژه و حمایت مالی
· بررسی و ارزیابی برنامه ریزی پیش از پروژه در موفقیت و پیشرفت یک پروژه
· بررسی و بهبود هزینه، برنامه، عملکرد و کارایی مدیریت پروژه در پروژههای مختلف
· بررسی ربطه بین فناوری و مدیریت پروژه
· و …